top of page
Magnified Grass

TRE, eli Tension & Trauma Releasing Exercises, on tosi helppo itsehoitomenetelmä, joka vapauttaa kehon syviä jännitystiloja. Helppojen liikkeiden avulla käynnistetään kehon tärinä, jolloin keho luonnollisesti palautuu stressistä ja jännityksistä.

 

Kehon tärinä ja luonnollinen liike ei ole mikään uusi hoitomenetelmä, mutta se on suurimmaksi osaksi unohdettu meidän yhteiskunnassa. Tärinä nähdään usein "heikkouden" merkkinä, ja tärinä on jotain mitä helposti pyritään välttämään kaikin keinon. Näin meidän mieli tekee kepposet meille ja on "esteenä" meidän hyvinvoinnille.

 

Yhdysvaltalainen trauma-asiantuntija David Bercelli on kehittänyt TRE-menetelmän ja menetelmää käytetään ympäri maailmaa.

Kun ihminen on stressaantuvan tai vaarallisen tilanteen edessä, keho menee ylivireystilaan. Keho jännittyy, sydän sykkii nopeammin, hengitys on pinnallisempaa ja tavoite on selvitä siitä tilanteesta. Silloin kaikki energia laitetetaan selviytymiseen, eli pakenemiseen tai taistelemiseen. Kun on selvinnyt tilanteesta, kehon pitäisi ideaalitilanteessa palautua alkutilanteeseen. 

 

Mutta, jos stressaava tila ei lopu, tai keho ei muusta syystä pääse palautumaan turvalliseen tilaan, kaikki tämä energia ja jännitys jää kehoon. Erityisesti lapsuuden aikana ihminen on voinut turvautua eri selviytymiskeinoihin, eli keinoihin, jotka auttavat selviytymään parhaalla mahdollisella tavalla sen hetkisessä ympäristössä. Silloin keho ei välttämättä pääse purkamaan näitä stressilatauksia, vaan ne jäävät kehoon eri jännityksinä. Tästä samasta mekanismista on myös kyse tilanteista, jotka kutsutaan traumaksi. 

Tässä on englanninkielinen animaatio, joka kuvaa juuri tämän asian.

 

Tekemällä TRE-harjoituksia, autat kehoasi laskemaan vireystilaansa. Meidän yhteiskunnassa ja kulttuurissa on paljon ylivireyttä, paljon selviytymismoodissa olemista, ja tärisemällä ulos se stressi ja jännitys, keho rauhoittuu, vireystila palautuu hiljalleen ja elämä on paljon mielekkäämpää.

Elämäntarinamme ja kehomme ovat yksilölliset, ja siksi hyödytkin ovat yksilölliset. Säännöllisellä käytöllä voi olla ainakin seuraaviat hyödyt. Itse olen kokenut kaikki listlla olevat ja yksinkertaistaisin asian ja sanoisin; enemmän elämäniloa ja hyvinvointia 😊

 

  • Vähemmän ahdistuneisuutta ja huolestuneisuutta

  • Antoisammat ihmissuhteet

  • Vähemmän traumaperäisen stressihäiriön oireita

  • Paremmat yöunet

  • Vähemmän työstressiä

  • Vähemmän lihas- ja selkäkipuja sekä vammojen ja sairauksien aiheuttamia haittoja

  • Lisääntynyt notkeus

  • Parantunut impulssikontrolli ja tunteiden hallinta

 

Paras tapa selvittää hyödyt on kokeilemalla 😊

TRE harjoituksen aikana tai sen jälkeen voi nousta voimakkaita tunteita, vanhoja muistoja tai mielikuvia pintaan. Jos olet elämäsi aikana joutunut kieltämään jotain tunteita voi olla, että ne nousevat pintaan TRE prosessin aikana. Joku unohdettu traumaattinen kokemus voi myös nousta pintaan. Silloin kehosi kiittää, ja on sitä mieltä, että nyt on aika käsitellä nämä asiat 😊 Väsymys on myös tavallinen oire ensimmäisten harjoituskertojen jälkeen. Tämä on mielestäni kehon keino kiittää harjoittelusta ja muistuttaa, että "rauhallisempi tahti ja enemmän lepoa" kiitos! Kehon tavoite on voida hyvin, ja tällaisen harjoituksen aikana annetaan "ohjakset" keholle. Se mitä tulee, tulee syystä.

 

Nämä vaikutukset eivät läheskään tule kaikille, mutta on hyvä tiedostaa, että ne ovat mahdollisia.

TRE sopii hyvin kaikille perusterveille henkilöille. Sitä ei suositella henkilöille, joilla on merkittäviä fyysisiä ja psyykkisiä vaivoja, ilman lääkärin konsultaatiota. Eli neuvottele lääkärisi kanssa, mikäli olet epävarma jos menetelmä sopii sinulle. TRE:tä ei suositella raskaana oleville.

 

Tärinäharjoitus on mahtava keino tutustua omaan kehoonsa, ja oppia kuuntelemaan kehon tuntemuksia. Tykkään verrata sitä kehoskannausmeditaatioihin (paitsi, että se on paljon helpompaa) ja hierontaan. Sinä olet ja tunnet ja kuuntelet kehon viestejä. Keho tekee lopun. Harjoittelu ei ole suoritus, se on olemisen tila.

 

TRE-harjoitukset sopivat myös hyvin ammattiryhmille, jotka työssään altistuvat sijaistraumatisoimiselle kuten sairaanhoitajat, ensihoitajat, lääkärit, fysioterapeutit, sosiaalityöntekijät, palomiehet, poliisit jne.

TRE:tä kannattaa aloittaa osallistumalla TRE aloituskurssille tai TRE-ohjaajan yksilöohjauksessa. TRE-ohjaaja tukee, ja varmistaa että harjoitus on mahdollisimman turvallinen ja miellyttävä. Tärinän voimakkuuden säätely on hyvä oppia ohjaajan kanssa, ennen kuin aloittaa harjoitukset kotona.

 

Alussa TRE:tä kannatta tehdä lyhyitä aikoja pari kertaa viikossa. Kun harjoitus tuntuu luonnolliselta ja koet, että osaat säädellä tärinän, sen voi tehdä vaikka päivittäin. Harjoituksen ei tarvitse olla pitkä, esim. 5-15 minuuttia. Tärinän voi vaikka ottaa osaksi jotain muuta harjoitusta, esim. joogaharjoituksen lopuksi tai lenkin jälkeen. Jokaisen TRE harjoituksen jälkeen kannattaa myös pitää pieni rentoutushetki.

 

On myös hyvä tehdä TRE:tä ohjaajan tai ryhmän kanssa myöhäisemmässä vaiheessa. Itse olen kokenut mahtavimmat ja vapauttavimmat harjoitukset toisten tarkkaillessa. Se kun ihminen tulee nähdyksi ihan omana itsenään, sillä on mahtava, parantava vaikutus.

Minä olen valmistunut TRE ohjaajaksi lokakuussa 2021 ja mikäli olet kiinnostunut TRE ohjauksesta, ole yhteydessä minuun sähköpostitse: michaela.stahlberg@gmail.com

Minulla on kotoisa iso olohuone Lohjan keskustan läheisyydessä, joka sopii loistavasti TRE - ohjauksiin. 

Tämä on minulle sydämen kutsu ja siksi haluaisin noudattaa "maksa sen minkä pystyt" -periaatteen. Voimme siis sopia hinnasta, kun sovimme ohjausajasta. Jos haluat suuntaa antavan suositushinnan, se voisi olla noin 40 €/h (sis. alv) ensimmäiselle käynnille, joka usein on noin 1,5 h ja 30 €/h (sis. alv) jatkokäynneille, jotka ovat noin 1 h 😊

 

Olethan yhteydessä minuun sähköpostise jos sinulla on kysymyksiä tai ohjaus kiinnostaa.

Ohjaan myös pienryhmiä (noin 4-8 henkilöä) 😊

bottom of page